НИЕ ВИ ПОДНАСЯМЕ ВОДАТА ОТ МЯСТОТО, КЪДЕТО ТЯ ВОДИ НАЧАЛОТО СИ

В отдалечените и величествени планини на Норвегия, накрая на дълъг и криволичещ фиорд, се намира глетчерът Hardangerjøkulen, който е източникът на ISBRE.

Той е считан за един от най-старите и чисти водни източници в света. Hardanger Glacier е петият по големина глетчер, намиращ се в Hardangerfiord, която се счита за една от най-красивите области в Норвегия. Фиорди, водопади, ледници и спиращи дъха гледки.

Това е мястото, от което ISBRE започва своето начало.

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ГЛЕТЧЕРИТЕ

Глетчерите се образуват на местата, където през зимата пада повече сняг, отколкото се топи през топлите месеци. Допълнителният сняг постепенно се натрупва на слоеве и увеличаващото му се тегло води до компресиране на снежните кристали под повърхността и натиск върху земята. С натрупването на повече сняг той става все по-сбит и снежинките губят формата си. Въздухът се изтласква от снежинките и те се превръщат в лед. С течение на годините леденото поле става все по-дълбоко, по-здраво и по-плътно. В даден момент то започва да се движи като гъста течност под натиска на собственото си тегло. Тъй като леденото поле се движи бавно, триенето на скалите под него водят до разтапяне на леда. Пълният процес на превръщане на снежинките в разтопена вода може да отнеме хиляди години.